Daha çok yetişkinlerde görülen fakat çocuklarda da yaşanan dil yaralarının birçok nedeni olabileceği gibi bazı durumlarda nedeni bilinmeden de ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon kaynaklı oluşan dil yaraları, tahrişe bağlı meydana gelen dil yaraları, yetersiz alınan vitamin ve mineraller sonrasında oluşan yaralar, sindirim sistemi hastalıklarına bağlı oluşan ağız yaraları ve bazı fizyolojik nedenlere bağlı oluşan yaralar mevcuttur. Bunların dışında dil ısırmaları gibi ufak kazalar , virüsler, dilde oluşan yanıklar, yetersiz ağız temizliği de dil yaralarının nedenleri arasında gösterilmektedir.
Genellikle dilde meydana gelen yaralar yuvarlak şekildedir ve sarı ya da kırmızı renklidirler. Dilin tam ortasında oluşabileceği gibi alt kısımlarda ve uç , yan kısımlarda da meydana gelebilmektedir. Dil yaralarında görülen en belirgin özellikle bölgede şiddetli ağrılardır. Bunun yanı sıra dilde hassasiyet, acı ile beraber yanma hissi, lezyonlar ve gıda alınması sırasında acı ve yanmalar şeklinde kendisini gösterebilmektedir. Dil yarasına ne iyi gelir?
Dilde meydana gelen yaralar genellikle kısa zaman dilimleri içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Fakat bu yaralar geçmiyor ise bir doktora başvurmakta fayda vardır.
- Yemeklerin ve içeceklerin fazla sıcak olarak tüketilmesinden kaçınmamız gerekmektedir.
- Sigara kullanımı ağızda bulunan yaraların iyileşmesini geciktirecek ve acınızı artıracaktır.
- Diş temizliği de ağız yaralarında önemli bir yere sahiptir. Diş kontrollerinin düzenli aralıklarla yapılması ve ağız hijyeninin korunması sağlanmalıdır.
- Stres de dilde oluşan yaraların bir başka nedenidir. Stresten uzak durmak fayda sağlayacaktır.
- Anti-inflamatuar özelliğe sahip olan aloe vera jelini dilde bulunan yaraların tedavisinde kullanabiliriz. Birçok ağız problemleri ve diş sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bulunan jeli direk olarak yara oluşan bölgeye sürebilirsiniz. Gargara şeklinde hazırlayacağınız aloe vera suyu da rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
- Kabartma tozu kullanımı da dil yaralarına uygulanan en popüler yöntemlerden birisidir. ağrının hafiflemesini sağlayarak enfeksiyon kaynaklı oluşan iltihapların tedavisinde etkilidir. Bir çay kaşığı kadar kabartma tozunu bir miktar ılık su ile karıştırarak macun kıvamına getiriniz. Daha sonra yara oluşmuş bölgeye elde edilen macunu yapıştırın ve 1 dakika kadar beklettikten sonra ılık su ile durulayın.
- Demleyerek gargara yapacağınız adaçayı sadece dil yaralarınızı geçirmekle kalmaz aynı zamanda ağız içinde bulunan ve boğazınızda oluşan diğer yaralarında tedavisinde hızlı iyileşme sağlar.
- Tuzlu su karışımı ile oluşturacağımız gargara da ağız içinin temizlenmesini sağlayarak yaraların acısını ve ağrısı giderecek bir diğer etkili yöntemdir.
- Yaralarının tahrişi iyileşme döneminin uzamasını sağlayacaktır. Bu yüzden sert ve keskin köşeleri olan besinler ile baharatlı ve acılı gıdalar tüketmek size iyi gelmeyecektir.
- Meyan kökünün uygulanan bölgede sakinleştiri ve yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden meyan kökü ile hazırlanan karışımların dil yaraları tedavisinde olumlu sonuçları mevcuttur. Toz halinde bulunan meyan kökü ile bir miktar suyu karıştırarak macun kıvamında yara olan bölgeye uygulayabiliriz.
- Altünmühür otu dilde bulunan yaralar için kullanabilecek iyi bir antioksidandır. Bir bardak kaynar su içerisine koyacağınız yarım tatlı kaşığı kadar altınmühür otunu demlenmeye bırakarak daha sonra gargara şeklinde ağız içine uygulayabilirsiniz.