Su Altına Dalabilen Uçan Robot Arı Geliştirildi

Ahmet Özçakmak

Amerikalı araştırmacılar 2013 yılında RoboBee ismindeki projelerini geliştirerek somut olarak ortaya koydu. İlk prototip olan uçan arı suyun altından yüzeye çıkabilme özelliği hakkında testlere tabii tutuluyor. Suya dalıp çıkabilen robot arı hakkında geleceğe yönelik planlamalar devam ediyor.

 SUYA DALIP ÇIKABİLEN ARI

 RoboBee kapsamında ilk olarak uçan robot kalkış yapabilme özelliğine sahipti. Geliştirilerek yüzeyde tutunabilme sonrasında ise suyun altında yüzebilme yetenekleri eklendi. Robot arının ağırlığının 175 gram olması bir avantaj sağlıyor. Su yüzeyinden çıkabilmesi yönünde toplam ağırlığı büyük etki ediyor. Aynı zamanda araştırmacıların eklediği aparat sayesinde suyun basıncının etkisi ile yakıt olarak suyu kullanarak su yüzeyinden çıkıyor.

Gaz haznesinin yanı sıra suda yüzebileceği dört dirsekli aparatlar ile bu işlem kolaylaştırılıyor. Yeni eklenen aparatlar olduğu için uzaktan kumanda düzeneğine yer bulunamıyor. Şuan için robot arı uzaktan kumanda edilemiyor.

ROBOT ARININ ETKİLİ OLACAĞI ALANLAR

Öncelik olarak robot arılar tarım alanında kullanılmak isteniyor. Toplu arı ölümleri gibi etkenler çiçeklerin tozlaşma tehdidini oluşturuyor. Tarıma bağlı olarak pamuk üretimi, tekstil gibi sektörlerde dolaylı olsa da büyük ölçüde etkileniyor. Aynı zamanda bazı bitki türlerinin yok olması da öngörüler arasında bulunuyor. Bu gibi olumsuz şartlara engel olmak amacıyla robot arılar geliştirilerek tozlaşmayı sağlama, aralarında etkileşim kurma gibi özellikler eklemek planlanıyor. Görüntü olarak da arı ile benzer görünüm vermek amaçlanıyor.

Diğer alanlar ise; askeri, doğal afet, trafik, kimyasal sızıntılar tespiti gibi robot arıların boyutu ve kamerası ile takip edilerek önlem veya müdahale koşullarında kullanılması planlanıyor.

 

Yorum yazın