Telegram Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

Serhan Yücesoy

Telegram temelinde bulut özelliği taşıyan bir çevrimiçi mesajlaşma uygulaması olarak kısaca tanımlanabilir. Ayrıca mesajlaşma ve haberleşme dışında, üzerinde durulursa başarılı bir reklam yeri olabilme potansiyeline sahip bir platformdur.

Öncelikle, işinde Telegram platformunu kullanan işletmeler kendi pazarlamalarına katkı sağlayabiliyor. Çünkü Telegram uygulaması tasarımı itibariyle işletmelere ve şirketlerin kullanımına daha uygundur. Telegram Marketing diye adlandırılan konu ise müşterileri ile Telegram üzerinden iletişime geçip onların sorularını cevaplayıp ve daha da önemlisi onların geri dönüşlerini kaydediyor. Daha sonra müşterileri benzer ürünler hakkında indirim vb. kampanyalardan haberdar edebiliyor. Böylelikle potansiyel müşterilerine hızlı bir şekilde dönüş yaparak onları soğuk kitleden sıcak kitleye çevirebiliyorlar.

İlginizi Çekebilir: En Etkili Pazarlama Stratejileri Nelerdir? Nasıl Kurgulanır?

İşletmeler için Telegram kullanmalarının avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Telegram bireysel mesajlaşmalardan çok kurumsal iletişime uygun tasarlanmıştır.
  • Ayrıca bulut özelliği taşıdığı için kullanılan cihaz üzerinde diğer uygulamalar kadar hafıza kullanmaz.
  • Kitlelere ulaşma potansiyeli bakımından diğer haberleşme ve iletişim kanallarından çok daha kolaydır.
  • Telegram müşterilerin dönüşlerini kaydettiği için bir sonraki pazarlama adımında hedef kitle olarak müşteriyi bünyesinde barındırır.

İlginizi Çekebilir: Startuplar için Uzmanlardan Dijital Pazarlama Önerileri

Peki Telegram Marketing Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle Telegram üzerinden pazarlama yapabilmek için birtakım etiketler kullanmak durumundasınız. Etiket çıkartması yapabilmek için de bir @sticker hesabı açmalısınız. Etiketler için görüntü boyut 512 piksel olmalı, görsel png formatında olmalı.  Ve tabi ki telif hakkına sahip olmamalı. Ayrıca beyaz çerçeve ile kullanılırsa görüntünün netliği ortaya çıkar.

Uygulama üzerinden açılan grupların hepsine ayrı ayrı reklam açabilme özelliğine sahip olduğunuz için açacağınız reklamlarda çok daha fazla verim sağlayacaksınız. Çünkü Telegram gruplara özel açtığı reklamlar üzerinden trafik sağlar.

Ayrıca Telegram diğer uygulamaların aksine chat bot kullanıp işletme sahibi ile kullanıcı/müşteri arasına bir duvar örmez. Kullandığı bot sistemi sayesinde karşıdaki müşteriye / kullanıcıya “bot ile konuşuyorum” hissi vermez. Telegram’daki bot bireysel müşteri destek odaklıdır. Geri bildirimleri sistemde tutar.

İlginizi Çekebilir: Sosyal Medya Etkileşimi Nasıl Arttırılır?

Sizler de Telegram ile pazarlamada yeni bir döneme geçiş yapabilir ve rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Unutmayın ki dijital platform adeta bir okyanus. Bu okyanusta boğulmak da bizim elimizde, boğulmamak da. Dönemin trendlerini takip edersek, rakiplerin gerisinde kalmak yerine onların önüne geçersek her zaman kazanan biz oluruz.

Yorum yazın