Eski model bir iPhone modeline sahipseniz artık bataryanızdan memnun olmayabilirsiniz. Çünkü artık bataryanız eskiden olduğu gibi tam verimli çalışmıyor olabilir. Bu durumu fark ettiğinizde normal telefonlarda batarya değişimine gidebiliyorsunuz fakat iPhone’un bataryası çıkmadığı için mecburi olarak batarya kalibrasyonu yapmak durumunda kalıyorsunuz. Bazı günler %80 seviyelerinde gezinen şarjınızın birden %50 gibi rakamlara yarım saat içinde düştüğünü görüyorsanız mutlaka bir ayar yapmanız gerekli. Aslında bu durum normal bir telefon için olsa direk olarak telefonunuzun bataryasını değiştirebiliyorsunuz. Çünkü Android cihazlar günümüzde lityum iyon pil kullanıyorlar ve değişim imkanı bulunuyor. Bu sıkıntıyı yaşayan cihazlar arasına ek olarak tabletleri de koyabiliriz.
Batarya kalibrasyonu kelimesi size biraz uzak ve zor görünebilir. Çünkü gündelik hayatımızda neredeyse hiçbir zaman karşımıza çıkmayacak bir kelime üzerine konuşuyoruz. Dilerseniz size batarya kalibrasyonunun ne kadar kolay bir şekilde halledildiğini anlatayım…
İlk olarak telefonumuzun şarjını sıfıra kadar getiriyoruz ve telefonun kendi kendine kapanmasını sağlıyoruz. iPhone’un şarjını hızlı bitirmek için Bluetooth, WiFi veya Hücresel veriyi aktif edebilir veya bir oyunu sürekli açık bırakıp bir yandan da video izleyebilir ve telefonunuzu yorarak şarjını tüketebilirsiniz. Telefonunuzun tamamen şarjı bittikten sonra açma tuşuna bastığınızda ekrana kırmızı renkli “beni şarja tak, yoksa açılmam” diyen bir simgeyle karşılaşmanız gerekiyor. Bu simgeyi özellikle Apple ürünlerini kullanan kişiler daha iyi bilirler.
Telefonumuzu bu aşamadan sonra tekrar şarja takıyoruz ve şarjını %100 olana kadar aralıksız dolduruyoruz. Bu işlemi yaparken kesinlikle telefonumuzu açmıyoruz. Kapalı konumda bir şarj etme işlemi olacak. Çünkü telefonumuzun içinde yer alan bataryanın hiçbir çıkış sağlamadan tam dolu şekilde doldurduğumuzdan emin oluyoruz.
Yaptığımız tüm bu işlemlerin ardından telefonumuzu normal şekilde açıyoruz ve şarj ikonunun %100 gösterdiğinden emin oluyoruz. Bu aşamadan sonra yapacağınız başka bir işlem kalmadı. Artık telefonunuzun bataryası kalibre oldu ve artık size daha fazla süre gidebilecek bir bataryaya dönüştü. Yaptığımız bu işlemi tek sefer için değil, şarj edeceğimiz her seferde denemeliyiz. Aksi taktirde bataryanızın ömrünü kısaltmış olur ve batarya ile yaşayacağınız sıkıntıları daha erkene almış olursunuz.