Hamilelik Dönemi ve Gebelik Hesaplama

Serhan Yücesoy

Gebelik hesaplama için öncelikle düzenli bir adet döngüsüne sahip olmak gerekmektedir. Kadınların adet döngüsünün geciktiği durumlarda, bebeğin doğum tarihini öğrenmek için başvurulacak yöntem şu şekilde olmaktadır. Son adet döneminin ilk gününden itibaren üç ay çıkarıldıktan sonra bulunan sonuca yedi gün eklemek lazımdır. Örnek olarak; son adet gününün ilk günü 5 Mart ise, üç ay çıkarıldığı zaman 5 Aralık ayı çıkmaktadır. Bunun üzerine 7 eklemek suretiyle doğum yapılacak tarih bulunmuş olur.

Adet gecikmesi yaşayan kadınların aklına ilk gelen soru; Acaba hamile miyim? Sorusu olmaktadır. Kadınlarda hamileliğin en büyük belirtisi olan adet gecikmelerinin haricinde,  başka bir takım belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Düzenli adet döngüsünde yaşanan 1 haftalık ya da daha uzun süreli gecikmeler hamilelik belirtilerinden ilki olmaktadır. Bunun dışında kadınlarda hamilelik belirtileri yorgunluk olarak da kendini göstermektedir. Artan idrara çıkma ve mide bulantısı da genelde bütün kadınlarda rastlanan hamilelik belirtilerindendir.

MS hastalığı nörolojik bir hastalık olup, sinir sistemini olumsuz olarak etkileyen kronik bir rahatsızlıktır. Multipl Skleroz yani kısa adıyla MS hastalığı beyin, omurilik ve merkezi sinir sistemini etkileyerek, vücut üzerinde olumsuz ataklara sebep olmaktadır. Bağışıklık sisteminin bozulması ile ortaya çıkan MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde bulunan sinir hücrelerinin miyelin tabakasının kendini koruyamaz hale gelmesi ile başlamaktadır. MS hastalığı genellikle 20-40 yaş aralığındaki kişilerde görülmektedir.

Yorum yazın