E-Devlet Kimlik Doğrulama Nedir?

Alp Ozcan

1450084149447

E-Devlet üzerinden hizmet vermekte olan yüzlerce devlet kurumu ve bu kurumların Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarına sunduğu hizmetleri alabilmek veya faydalanabilmek için bireylerin bilgilerini girdiği kişi olup olmadığının doğrulanması gerekmektedir. Bu kapsamda sisteme giriş yapmak isteyen bireylerin öncelikle kimliğini doğrulaması gerekmektedir. Bu işlem için ise kullanıcı adı ve parola, kayıtlı e-posta adresi ve parola,  Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, e-devlet şifresi, mobil imza ve kimlik kartı bilgileri kullanılır.

E-Devlet giriş yolu ile yapılacak olan eşitli ödemeler; vergi, harç gibi ödemelerin yapılabilmesi için ödeme birimi hizmeti verilmektedir. Sağlanan bu hizmet sayesinde yapılan bu ödeme işlemleri de güvenli bir ortamda vatandaştan temin edilmiş olmaktadır.

PTT şubelerinden aşınan e-devlet şifresi dışında mobil operatör servislerinden de şifre temini yapılabilmektedir. Bu kapsamda mobil imza hizmeti veren operatörler ise Turkcell, Avea ve Vodafone şirketleridir. Bu şirketlerden edinilen şifreyi kullanabilmek için ise elektronik imza sistemi adı verilen sistem ve çipli T.C. kimlik kartları gerekmektedir. Bu kapsamda proje çalışmalara yapan ve sorumluluk üstlenen kurum ise Türksat A.Ş’dir. Sonradan projeye dahil olan devlet şirketi bilgi, hizmet, kalite standartlarının belirlenmesi ve belirlenen standartların yerine getirilmesi için çalışmaktadır.

Vatandaşların e devlet ssk sorgulama sistemine girişi ve daha rahat hizmet alabilmesi için pek çok altyapı çalışanı ve mühendis yeni projeler üretip sisteme dahil ediyor. Bir diğer nokta ise güvenlik noktasında yapılan çalışmalardan oluşmaktadır.
Kaynak:http://www.edevletsgk.org/e-devlet-ssk-sorgulama.html

Yorum yazın