Wikipedia’da Editör (Yazar) Nasıl Olunur?

Alp Ozcan

Wikipedia, ansiklopedilerin pabucunun dama atılmasını sağlayan bir ‘sanal kütüphane’. Teknolojinin gelişiminden son derece faydalı ve yoğun bir şekilde faydalanılarak oluşturulan bu platform, milyonlarca insan için vazgeçilmez bir araç.

Gün geçtikçe aktifliği ve kullanımı artan Wikipedia, her gün binlerce yeni makale ve güncelleme alarak içeriğine içerik katıyor. Bu da merak ettikleri yahut bilgi sahibi olmaları gereken konularda araştırma yapılan insanlar için vazgeçilmez bir kaynak olmasını sağlıyor. Özellikle üniversite ve lise öğrencilerinin bir numaralı bilgi kaynağı olan Wikipedia, her gün milyonlarca tık alıyor.

Wikipedia, yani kısa adıyla Wiki’deki içeriklerinin tamamının gönüllü editörler tarafından girildiğini de es geçmemek gerekiyor. Zaten insanlar tarafından bu kadar çok tercih edilmesinin ilk sebebi olan geniş içeriğin yanı sıra, ikinci sebep de vakıf usülü çalışarak kâr amacı gütmemesi ve sadece bağış desteği kabul etmesidir. Zaten piyasada alternatifi olmayan Wiki, bu pozisyonunu bozarak reklam yahut ücretli üyelik vs. yordamıyla gelir etme yoluna hiç başvurmamıştır.

Wikipedia içerikleri tamamen gönüllü yazarlar tarafından, ücretsiz hazırlanmaktadır. Peki, nasıl bir Wikipedia yazarı olunur?

Wiki, isteyen herkesin editör olmasına olanak sağlayarak kapılarını ardına kadar açıyor. Editör olmak için yapılması gerekenler oldukça kolay. Yalnızca bir içeriğe girebilir, ve onu düzenlerseniz kaydedilip beklemeye alınacaktır.  Yaptığınız  bu katkı, uzun süredir Wikipedia’da bulunup bir çok içeriğe katkıda bulunmuş bir “devriye” tarafından onaylandığında, resmi olarak Wikipedia editörü sayılacaksınız.

Wiki’nin ana felsefesi insanlığa yarar sağlamak olduğundan, bu yolda geriye kalan her şey teferruat haline gelmiştir. Dilerseniz kayıtlı bir editör, dilerseniz üye olmadan; yani anonim bir şekilde düzenlemeler yapan bir editör olabilirsiniz.

Yorum yazın